Hästbehandling

Bokning av behandling

Jag jobbar utöver med behandlingar även med konst och keramik, så i perioder är det svårt att hinna åka ut och behandla. Det är alltid lättast att få till ett datum om ni är några som går ihop och bokar tillsammans. Jag har ofta inte koll på avstånd och vart hästarna står på nya ställen, så om ni kan samlas på en plats eller kan göra upp en rutt som är bra så underlättar det oerhört! Det tar lång tid att planera rutter och ofta fallerar tidsplanen för att jag inte haft koll på avstånden och har haft en timme till nästa kund som jag trott bott närmare.

jag åker regelbundet till Umeå (Hippologum) och Åsele, Vännäs, Lycksele men är oftast i hemmastaden Övik. har du häst däromkring är det bara att säga till så har jag oftast någon dag där i veckan.

Jag försöker posta på instagram och Facebook då jag åker iväg om fler är intresserade och vill boka in en häst i samma område. Vill du ha nyhetsbrev på mailen så har jag precis gjort en mailgrupp som du kan vara med i. Skicka ett mail till branaform@gmail.com om du vill läggas till där.

Just januari och februari är lite tunga månader då jag har lite bekymmer med autoimmun hypotyreos, svag ämnesomsättning som blir sämre under den mörka tiden och det är svårt att hålla värmen. Så jag undviker att jobba i riktigt kalla stall, står inte utomhus i lösdrifter då det är omöjligt att hålla värmen. Det går heller inte att skydda händerna mot kylan då djupvågsmaskinen drar till sig kyla och blir iskall.

Då jag kommer ut tittar jag hur hästen går, står, hållning och uttryck. Jag känner igenom den efter oliksidigheter och spänning. Det går oftast att känna hur hästen rör sig genom att palpera muskler och se hur den ställer upp sig. Om den har stora problem i länd och korsregionen kan den behöva elektroterapi för att komma åt smärtande tillstånd djupt inuti och då behövs ett eluttag vid uppställningsplatsen. Djupvågsmaskinen har batteri och kan användas vart som helst. Ibland är hästen lugnast i boxen, säkrast är vid uppbindningsplatsen.

Erfarenhet

Jag har själv haft ett stort intresse för ridning och dressyr, både klassisk, akademisk och tävlingsdressyr med respektive fördelar och ibland nackdelar. Jag har haft egna travhästar och jobbat med mestadels travhästar under alla år jag hållt på med fysioterapi. Det är riktigt spännande med travet och att förstå krafterna och hur det påverkar hästen. terminologin skiljer sig åt mellan olika grenar så det är skönt att ha lärt sig hur man benämner olika saker på ”travspråk” och även ridspråk. Att kunna gå in på detaljer i dressyrövningar, teknik över hinder eller kurvtagning gör det lättare att bygga upp en klar bild av hur hästen fungerar.

Jag har haft förmånen att ha demonstrerat djupvågsbehandling för elitryttare både i Sverige och utomlands. I några år reste jag mycket ihop med och för Atlasbalans räkning och behandlade hästar inom Distans, dressyr, hoppning och fälttävlan. Några galoppörer och en hel del fina travhästar.

Jag behandlade regelbundet hästarna hos Rolf Göran Bengtsson och fick uppleva resan med Unita Ask inför OS, Casall Ask före, under och efter global Champions Tour där han vann finalen i Doha 2016 och sedan avslutade karriären med en osannolik vinst i Hamburg på sin sista tävling.

Det var väldigt lärorikt att följa de hästarna och hur de kändes under träning och tävling. Bland höjdpunkterna var att besöka Kyra Kyrklund ett par gånger i England och gå igenom hästarna där. Att få vända och vrida på detaljer i hur de kändes i olika övningar. Att gå in på hur en häst känns begränsad då ”det högra bakbenet är på utsidan i en piruett” och kopplingen till en kort utsida lår, är långt utöver vardagsresonemangen. Jag har fått åka på fina tävlingar och behandla hästar som är värda sinnessjukt mycket pengar, men har känt att det är lika värdefullt att få en häst i Husum att kännas fin och kunna komma till start och glädja sin ägare. Hästar är hästar och på alla nivåer går det att göra skillnad och alla kan vara sitt bästa, på den nivå man befinner sig.

Jag är ett fan av grunder och att kroppen fungerar väl så att man kan bygga på rätt bas. Så fort man försöker fuska sig förbi en fysisk begränsning kommer det att uppstå saker man inte vill ha. Det tar stopp på det ena eller andra viset. Ridning är svårt, men jag tror att då det är rätt så känns det lätt. Ju mer motstånd man jobbar med desto svårare är ridningen och desto mer teknik och styrka behövs. det är en utmaning att kunna växla mellan teknik och passivitet, då hästen kan växla mellan att uppvisa motstånd och sedan släppa det då den blir mer mjuk och genomsläpplig i kropp och sinne.

Clarimo Ask på tävling
Exteriörer

Många kopplar exteriörer till olika skador och fel och jag håller med att till viss del uppstår många skador och problem till följd av en viss exteriör. men inga regler utan undantag. En bra bärighet med starka långa bakben kan göra att en lång rygg inte märks. En sund fysik kan göra att en ”ful” exteriör inte begränsar hästen. samma sak med det omvända att en snygg häst kan ha en svag fysik med överrörliga leder och stel rygg som gör den svårriden.

Jag har alltid varit mer intresserad av dressyr men inte för att tävla, utan för att bygga upp en stolt stark rörlig häst oavsett ras eller modell och för upplevelsen att få bli buren av en balanserad, sviktande och energisk häst. jag har ridit på de hästar jag råkat ha, inte skaffat dem för att passa för dressyr. Det har varit väldigt lärorikt att rida på tävlande kallblodstravare. med korta starka halsar, långa ryggar och bakben, en mun van att stora kuskar drar med full kraft och energi för fem hästar. Då måste det bli rätt annars faller allt. Delvis är det ju bra med en häst avlad för ridning, men ibland döljer den perfekta exteriören dålig ridning. Hästen kan helt enkelt se fin ut fast den inte arbetar rätt. En häst med ”sämre” exteriör är ofta mer avslöjande och tappar den balans och takt så är det uppenbart.

De moderna ridhästarna är ofta avlade likt Ferraris, svåra för en vanlig ryttare och med kroppar som ofta är överrörliga, psyken som är reaktiva och hög energi. De kan vara hur fina som helst men det blir inte så roligt om hästen har en kropp som kräver exakt träning och gymnastik samtidigt som den är svårriden, explosiv och är svår att utbilda. jag ser långt mycket mer problem i de moderna fina hästarna än i de med ”gammal stam” som har stabilare konstitution och lite tråkigare rörelser. De verkar stabilare mentalt och får inte samma degenerativa skador som de ”nya” typerna.

Veterinär eller massör?

Det diskuteras ibland om hästägare borde åka till veterinären direkt de känner något i sin häst, eller för att göra hälsokoll. Det skiljer sig ju mellan djur och människor och hur vi kan be om hjälp, men vi människor måste gå via sjukgymnaster, träna och besöka sjukgymnast ganska länge innan vi till slut kan få hjälp med röntgen och en läkares utlåtande. Jag tycker det är ok att prova en behandling av en terapeut innan man besöker veterinär. Men om hästen inte förbättras utan något känns fel även efter en till två behandlingar så bör man absolut kolla upp hästen hos veterinär.

Jag tycker att det ska kännas skillnad efter en behandling. Om hästen begränsas av smänning så ska den kännas bättre så fort spänning släppt. Men om den har problem pga trauma, artros eller inflammation med symptom som inte minskat så är det inget som en massör ska jobba vidare med utan att hästen utretts och fått en diagnos.

Men man ska veta att även veterinärer kan behöva gissa, många är de hästar som fått flera olika diagnoser av flera olika veterinärer, och inte blivit bättre av de olika åtgärderna. Många gånger upplever vi smärta ifrån mjukdelar inte ifrån trasiga leder och skador. Den största orsaken till smärta hos människor är från ländryggen och det behöver inte synas något på röntgen. Samma tror jag med djuren, de får ont av att vara stela med ihoppressade leder och nerver.