Brånaform ~ Märta Lindqvist

Välkommen till min sida om häst och humanbehandling! Jag blev tidigt intresserad av fysioterapi och hur man kan påverka mående och prestation genom behandlingar, alternativa terapier och även mental träning. Det som väckte tankarna på fysioterapi och det här med orsak och verkan var dressyrridningen. Egentligen all ridning, även uteritter på en oskolad nordvensk eller gårdshäst gav tankar om varför det ibland kunde kännas som en dans och ibland som en vild karusell att sitta på en hästrygg. Att det inte bara hade med ridteknik att göra utan även om de två individernas fysiska form och rörlighet.

Jag har även jobbat med illustration, konst och formgivning sedan tonåren så det föll sig naturligt att kalla företaget för Bråna (Från min gård Brånasvedjan) och FORM efter den ständiga strävan efter god form

Jag är uppvuxen på Sundsvalls Ridklubb med fina ridskolehästar och blev även medryttare/tävlingsskötare åt en dressyrryttare intill klubben som jag lärde mig otroligt mycket av. Det var inte många på den tiden som pratade om alternativmedicin, om mental utveckling och andliga potential men tack vare att jag red hos Rosa Woxlin fick jag hänga med på både resan inom Natural Horsemanship, Balanserad ridning, Silvametoden, lastträning, Westerntränare, klassisk ridning och allt möjligt spännande. Det öppnade snabbt upp för hur mycket det finns att ta reda på och utforska både i oss själva och i världen runt omkring.

Jag började redan som 18-åring träna efter Silvametoden, som idag nämns av många som den mest effektiva metoden att påverka tankar, mående, effektiv inlärning, stresshantering och inställning till livet. Det är ett stående tips till den som vill jobba med en tydlig och effektiv metod, som idag finns gratis att lära sig om på Youtube och andra ställen.

Jag hade tidigt upplevelser av synkronitet och hur det som är ”rätt” går lätt och det som ska ske det sker, om man lyssnar. Jag gick först konstskola med inriktning mot Konsthögskola och fick på väg till konstfack för ansökningsinformation ingivelsen att jag skulle jobba med hästbehandlingar och inte sitta i en atelje och försöka göra konst. Det blev en ”download” i huvudet där i tunnelbanevagnen. Det var 1999 och jag satte mig vid det långsamma modemet hos mamma och pappa och sökte efter utbildningar. Jag hittade Axelssons i Stockholm och Svensk Terapeut Utbildning som jag inte visste något om geografiskt. Jag jämförde och tyckte att den senare såg bättre ut, med begränsad klass, mer utbildningstid och bra upplägg. Jag anmälde mig och kollade sedan vart utbildningen låg- vilket var på Regementsvägen i Sundsvall, med gångavstånd från där jag bodde då. Synkronitet som har fortsatt på samma vis sedan dess.

Utbildning och tekniker

Sedan utbildningarna hos STUAB jobbade jag med Humanmassage, hästmassage och Elektroterapi i över 15 år tills jag en vår hade både ont i händer, rygg, nacke och sa högt till mig själv att nu orkar jag inte jobba mer med så många kunder utan en rejäl förändring. Jag upplevde att även om jag jobbade så väl jag kunde, med all teknik jag mäktade och orkade med kunde jag inte rå på vissa kunders kroniska spänningar. Jag behövde tjäna mer men samtidigt arbeta mindre hårt för att kroppen höll på att slitas ut. Dagen efter hörde en vän av sig och sa att jag bara måste ha en ny behandlingsmaskin som han kände till och tyckte jag skulle ha nytta av. Strax därefter hade jag varit och testat Djupvågsmaskinen i Umeå hos tillverkarens föräldrar och köpte snart en egen. Jag var en av de första användarna så min maskin var en prototyp, som slutade fungera efter några månader, byttes ut till en ännu lite bättre med mer slagdjup och har fungerat troget sedan dess.

Jag har sedan dess lärt mig massor om kroppens reaktioner, om nervsystemet, muskler, om den här teknikens ursprung och jag tror och hoppas att den snart kommer att spridas som en mer lättillgänglig behandlingsform över hela världen och inte hållas begränsad, lite hemlig och dyr som det är nu. Djupvågsbehandlingen kommer från Schweiz och är egentligen samma maskin som används inom Atlasprofilax och Atlanto tec. I grunden är det Nicola Teslas upptäckter om den ocillerande maskinens inverkan på nervsystemet som maskinen bygger på. Det verkar som att man även under den tidiga utvecklingen anlitat healers för att komma fram till de exakta frekvenserna som harmonierar bäst med det levande nervsystemet och de svängningar vi människor och djur ligger inom. Då maskinen pendlar mellan olika frekvenser är det alltid någon som prickar rätt för att påverka de olika muskelcellerna/nerverna och få en djup avslappning och ”nollning” av upphakningar. Maskinen är djupgående med mild och jag har behandlat tillstånd som gör för ont att ta i med handen, men känns skönt under maskinens vibrationer.

Det jag upplevt nu under de år jag jobbat med hästar, människor och ibland hundar, är att så länge nervsystem och mjukdelar är fria från kronisk inflammation så svarar de omedelbart på behandling. Om inflammation pågår, av reumatiska problem eller artros i leder så kan inte kroppen svara på behandlingen och det händer inte så mycket. Därför kan en kombination av kroppslig behandling och antiinflammatoriska åtgärder behövas för att bli bättre.

Massage

Massagen jag jobbar med kallas Genuin Svensk massage och är det jag själv skulle uppskatta om jag gick på behandling. Den är djupgående men med hänsyn till skelett, muskelfästen och leder så trycket läggs på muskelvävnad där man tål högt tryck och undviker ömma punkter som det bara är smärtsamt att trycka på.

Att leta smärtsamma punkter och fokusera just där är inte meningsfullt utan hellre lägga trycket på de ”tysta” delar som orsakat de ömma punkterna. Ofta blir muskelfästen smärtsamma fast orsaken är korta stumma muskler som inte signalerar smärta. Den Genuina Svenska Massagen delas upp i provokation, töjning och dränage. Högt tryck på liten yta ger provokation och ökar cirkulation, töjning med fingrar och handlovar tvärs sträcker ut korta muskelfibrer utan att riskera att skada dem och strykningar längs efter muskelfibrer flyttar på vätska.

Man brukar ju säga att det skulle vara lätt att behandla människor för att de kan tala om vart de har ont. Men jag hittar ofta orsaker som stumma muskler och begränsningar långt ifrån de delar som gör ont. Det är fascinerande att en person kan ha besökt läkare och fysioterapeuter i åratal för en inflammerad bicepsbursa, utan att någon känner efter hur det är med det totalt låsta skulderbladet, som är orsaken till att muskel, sena och bursa är inflammerad och gör ont. Orsak och symptom kan sitta så nära som 15 cm ifrån varandra, ändå har ingen nånsin sagt något om de helt stumma musklerna som begränsar intilliggande led och gör att allt annat kring leden blir överansträngt. Det stumma skulderbladet ger inget väsen ifrån sig, man måste TA i personen, känna efter, testa rörlighet. Det blir nästan mer naturligt på en häst som inte kan prata, att man tittar, känner, jämför och letar efter strukturer i kroppen. Inte får höra vart det gör ont och lämnar allt annat därhän.

Lymfmassage

Lymfdränage utförs med långsamma strykningar och mkt lätt tryck i en takt som flyttar lymfa mot lymfkörtlarna där det kan tar om hand. Stumma muskler skapar stagnerat flöde där även lymfvätska stannar upp och toxiner blir kvar i området. Det kan räcka med att lossa på spänning i muskler, så startar kroppens eget flöde automatiskt. men det blir en hjälp att jobba lite med lymfdränage. Speciellt för de med skador på sina lymfkärl och körtlar.

Djupvågsbehandling

Maskinen jag har är från Atlasbalans första versioner. jag har kontakt med en Schweizisk tillverkare som gör maskiner med precis samma teknik och har varit tillverkare åt Atlanto Tec tidigare. Förhoppningen är att skaffa en maskin därifrån och jämföra frekvenserna.

Det är otroligt noga vad maskinen jobbar med inom för spann, hur snabbt den ocillerar och hur den byter frekvens. jag har provat maskiner identiska med min som känts helt annorlunda. Maskinen måste kännas lätt i handen, inte ge någon känsla av vibration i terapeutens hand och ska kännas skön men intensiv för mottagaren. Den ska inte ”slå” hårt utan pulsera snabbt och distinkt på ett sätt som skickar en pirrande känsla djupt in i nervsystemet.

Under mina 15 år med ren massage hade jag kunder som det inte gick att påverka. Efter EN behandling med djupvågsmaskinen hade all spänning släppt och kronisk spänning släppte. jag har haft otaliga personer som vittnat om tio, tjugo ibland trettio år med kronisk spänning, kramp och smärtor som släppt efter en-två genomgående behandlingar med djupvågen. Men, om det förekommer inflammation som är autoimmun, alltså ständigt pågår och inte är orsakad av spänningen så svarar kroppen inte lika bra. Inflammation kan uppstå av trauma och spänningstillstånd, men jag upplever att de flesta idag har problem med autoimmuna tillstånd och inflammation pga ett överretat immunförsvar. det är ett folkhälsoproblem som är svårt att komma åt.

Spänning och smärta orsakat av trauma är då lättare att hjälpa till med, då spänningen är en rest av traumat, en upphakning i nervsystemet som går att ”nolla” igen. Om den återuppstår dagligen pga överaktivt immunförsvar kommer problemen återuppstå igen snart.

Elektroterapi

Jag har en elektroterapiutrustning som jobbar med diadynamisk ström som är kraftigt retande. Med maskinen kan jag både behandla nervvävnad, muskelvävnad och flytta vätska. Den har galvanström som kan dämpa inflammation och de retande strömmarna lurar kroppen att stor skada är skedd och drar igång en läkning som kan ha stagnerat. jag har testat den mkt på mig själv och det är så att vissa människor har tjockare hud med mer motstånd i, där kan behandlingen bränna svida och vara rätt obehaglig (jag är en sån) men vissa personer har inga sådana problem. vi tål helt olika nivåer av ström och det måste stegras helt efter kundens känsla. Hästar har inga sådana reaktioner i huden, då hade de sagt ifrån! De reagerar mer muskulärt då man når nivåer som är på gränsen till vad deras vävnader kan anpassa sig till. ofta är det så att ju sämre skick, desto lägre nivå tål de. jag har behandlat diskbråck med mkt bra resultat då strömmen kan ta sig rakt igenom kroppen som få andra metoder kan. det beror på hur elektroderna placeras så löper strömmen mellan dem och behandlar allt däremellan. tex djupt ner i en hästrygg, tvärs höftböjare, ländryggens undersida och sacro-iliacaleder som man aldrig når utifrån.

Detta är inte TENS utan en väldigt retande typ av ström som man satt en maxgräns på 12 minuter effektiv behandlingstid på för att inte överreta vävnaderna. Det blir bäst resultat på kopplingar på litet område och det ”tar över” behandlingen så jag gör helst en allmän behandling i första hand, och om det inte räcker kan man prova elektroterapin i andra hand på ett lokalt problem. Det är ingen allmänbehandling utan problemet ska vara tydligt avgränsat under den behandling som görs.

kontakt och behandling

Vill du prova behandling så jobbar jag med humanbehandling i Kärrsjö på tisdagar i första hand. Hästar försöker jag boka in med flera i samma område för att minimera timmarna längs vägen. Jag har mellan 6 och 15 mil till kunder så om ni är några som kan dra ihop ett gäng och boka tillsammans så är det väldigt skönt och gör det lättare att bestämma datum!

Jag åker regelbundet till Övik så där går det oftast att hitta en spontan tid. Umeå, Nordmaling samt Vännäs har jag vägarna förbi relativt ofta.

Vill du läggas till i en mailgrupp där jag kan skicka ut info så maila branaform@gmail.com och skriv ”adda mig i behandlingsgruppen” eller något. Följ gärna Brånaform på instagram!

Hälsningar Märta!