Gäspande hästar

Det är en ”grej” vi hästmassörer gör, att fota hästar som gäspar. Det ses som ett tecken på att det ”tagit” och behandlingen haft effekt. Även inom Natural Horsemanship är det mycket fokus på munnar som tuggar, gäspar och slickar. Jag tänker att det finns många nyanser i det där med tuggande och gäspande. I regel så betyder slick, tugg och i ytterligheten gäsp att någon form av spänning släppt. Men det kan man väga emot hur mycket stress hästen tillfogats innan.

I en häst som drivits runt på en volt i högt tempo tills den fått upp pulsen, blivit svettig, bränt överskottsenergin och börjat bli trött så har givetvis mycket spänning släppt. Det är en positiv grej om hästen avslutar pass mer avspänd än den började, men man kan överlägga med sig själv hur mycket man behövt pressa hästen fysiskt för att få fram den där reaktionen med tugg och sänkt huvud. Det blir en form av att ”ge upp” fysiskt och det behöver inte vara negativt alls.

De flesta av oss människor mår bättre mentalt efter att ha fått tömma oss fysiskt, springa eller träna styrka tills vi inte orkar bry oss så mycket om saker vi ältade innan vi sprang iväg. Så att röra på hästen tills den är varm och avspänd är en positiv sak. Men att flasha med en stark reaktion i hästen genom att pressa den in i tuffa mentala uppgifter, skapa stress för att sedan driva på den hårt genom motståndet för att sedan få ett stort kvitto på avslappning är ju inte lika ”fair”

Jag ser ofta att man måste ta någon sådan situation med en ny häst som lärt in beteenden man absolut inte vill ha. Personligt space kan behöva markeras och vissa hästar reagerar kraftigare än andra då de måste flytta på sig eller hindras från att kliva över/på/för nära dig. Vissa kliver undan utan att bry sig, andra kan utmana rejält och visa upp ett register av hot, stressa upp sig eller vägra gå framåt.

Jag tror på att man kan locka fram saker man vill ha genom att lirka in hästen åt det håll man vill. Har den ihopbitna tänder och är i vaksamt läge, skeptisk och ointresserad av att följa/flytta sig eller ge efter för ditt kroppsspråk och signaler så kan godis lossa upp. Den gör något ”nästan bra” (A for effort) får godis, tuggar godiset som är samma rörelse som en avslappnad häst som tuggar och det kan sänka stressnivån och få den att sänka huvud. -Reflexmässig mental avslappning och nästa övning kan gå bättre.

Att be hästen sänka sitt huvud i ridningen, triggar avslappning mentalt. Ofta kommer frustningar strax efter att hästen börjat sänka huvudet, eller strax efter att den kommit upp i kroppstemp och fått röra sig en sträcka. Det är alltid svårt att ”öva på att slappna av” på en orastad häst. Så ofta tycker jag det är värdefullt att komma upp och ut och iväg och få en rastad häst som inte överdriver i sina reaktioner. Eller att låta den röra sig på lina eller volt tills den fått upp pulsen. Att lära in saker med en muskulär anspänning är svårt och det uppstår en massa undanmanövrar, fel svar på tänkt signaler mm. Man riskerar att ”öva på att göra fel”, så länge som hästen är i spänning och inte är följsam och kan ge ett avspänt svar som är ”berömbart”.

Såklart kan man berömma allt, men jag tror att både du och hästen vet när det gått bra på riktigt. En häst i spänning skiter nog i berömmet, för den upplever inte den sköna äkta avspänningen trots att den får munnen full av godis, eller klappar på halsen. Den äkta belöningen för oss båda är att hitta avspänningen och avsluta där med skön känsla inuti.

avspänning under behandling

De flesta hästar som svarar på en fysioterapeutisk behandling oavsett teknik börjar till slut gäspa, blunda, sträcka ner huvud och hals, sträcka ut tungan, tugga mm. Det är oftast ett tecken på att spänning släppt i kroppen. Det kan även vara en mental avslappning där hästen innan varit nervös, skeptisk till vad som ska ske och sedan känner att ”faran är över” vilket många gör vid skoning, veterinär mm. De känner igen rutinen och vet att det hela strax är klart, så i vissa fall handlar det inte om att hästen njuter av situationen utan slappnar av igen efter stress.

Vissa hästtyper har ett snabbt nervsystem och svarar blixtsnabbt. De kan börja gäspa och greja efter några minuters behandling, andra kan det ta en timme för innan något händer i kroppen. Det betyder dock inte att behandlingen inte har effekt på den trögare modellen, men kan ta längre tid. En stum hårt tränad kallblodstravare kan man stå och jobba på i en och en halv timme och de känner ingenting, visar inga tecken på reaktion, men då nervsystem och muskler till slut reagerar och spänningen släpper kan de plötsligt svara väldigt reaktivt på små små tryck av fingertoppar, blir trötta som föl och visar alla tecken på avspänning. Jag upplever att vissa kallblodsraser som tål extremt mycket träning och belastning utan att visa något obehag, även är trögare att behandla. Tror de har mycket vildhäst i sig, deras överlevnadsmekanismer gör dem tåliga och de visar ingen svaghet utåt även om de har samma grad av smärta och spänning som andra hästar. De har ofta hög energi och kan vara heta, för musklerna vill ”tömma sig” på överskottsenergi och spänning.

Många hästar högt i blod kan vara så spända mentalt och fysiskt att de inte släpper in en behandling utan diskussion. Vissa mår bra av att ändå gås igenom för att släppa på fysisk spänning och sedan kunna börja slappna av mentalt. Jag tror att muskulär spänning i en kropp triggar mental spänning. Många människor med ångest har motsvarande spänning i sin djupa muskulatur. Det är få individer som är helt avslappnade muskulärt och samtidigt har hög mental stress och ångest.

bugg i systemet

Jag tänker ofta att vi jordliga varelser har en bugg i systemet. Att trauman, överansträngning och stress fastnar i vårt system. Det går emot all princip för välmående att gå i tjugo år och bära med sig smärta och kramp efter en skada som läkt för länge sedan. Men så är det, vi kan dras med muskulär spänning från vårt nervsystem som en kvarvarande bugg i år efter år. Det är såklart en överlevnadsmekanism för att vi ska reagera med rädsla inför faror och vara på spänn, men resultatet blir ju att vi bär med oss trauma och rädslor i stället för att lämna dom och läka.

Jag hade svår kramp o whiplash-smärtor i nacken ifrån tonåren till 2015 då jag köpte djupvågen och allt släppte på en behandling. Alla dessa år, behandlingar, stretchövningar och vaknätter på grund av smärtor. Och så försvann det direkt då buggen i nervsystemet släppte!

Jag tror att det är en viktig del i vår personliga utveckling att komma över den här spänningen och släppa efter både mentalt och fysiskt. Men vi tycks ha svårt att göra det på helt egen hand, kanske är det på grund av förgiftningar, aluminium och kvicksilver i vårt system som triggar spänning, men det är ett folkhälsoproblem hos både hästar och människa att dras med kramp. Hela mitt arbetsliv har handlat om att hjälpa andra och mig själv ur spänning. Det är hindret mot välmående och kan vara oerhört svårt att lyckas med.

Det är här djupvågsbehandling kan verka rent magiskt! Den kan lossa på den loop av spänning som ofta finns i nervsystemet. Det kan räcka med allt för hög mjölksyrebildning hos en unghäst för att skapa en muskelspänning som blir kvar. den svidande syran triggar kramp som blir ett trauma och sitter i. Därför verkar det bra att gå igenom en kropp då och då, efter hårdare träningsperioder och innan lopp/tävling där det krävs full rörlighet.

Ofta är en häst stark men orörlig efter en tids hård träning. Det kan räcka med en liten genomgång med djupvågen för att lossa på spänning i muskelfibrerna och då få tillgång till full potential, syresättning och reach.

Hästar som byggt spänning i överlinjen kan ha svårt att sänka huvudet i arbete, minsta trigger får huvudet att fjädra upp igen. Formen blir instabil och ännu mer spänning byggs. Här kan det göra stor skillnad att behandla överlinjen för att få den där trevliga belöningen i arbetet.

Ju mindre motstånd i träning och kropp, desto mindre reaktioner i form av gäspningar, tuggande och annat.

Samma reaktioner blir det i oss efter behandling, ju mer spänning och inflammation i kroppen desto mer reaktion. Man kan känna yrsel, illamående, kissnödighet och hur nerver vaknar till och ger ifrån sig smärtimpulser. Men i bra skick påverkas man inte nämvärt av en behandling. Så en kraftig reaktion med häst som gäspar tio gånger i rad KAN betyda att det var behövligt (den hade mkt spänning i kroppen) eller att den varit mentalt spänd inför behandlingen och sedan slappnar av.

Nej nu har jag skrivit nog för idag om det här spännande ämnet! Go kväll önskar Märta!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s