Kloka ord

Jag var på clinic förra veckan. Peter Markne kom till Övik för att hålla lektioner och clinic och det var fullsatt på läktarna. Man hade bjudit in ekipage från hela Norrland och det var flera duktiga ryttare med.

Man vet aldrig vad som väntar på en clinic känner jag, har varit på en där man inte fick höra ett enda ord från vare sig tränaren eller arrangören om vad som hände inne på banan. Trots att läktarpriset då var högre än nu. Men den här kvällen gav massor av inspiration, klokskaper och det kändes fint och mjukt inuti efter att ha lyssnat på Markne i nästan fem timmar.

Några av sakerna jag som terapeut blev gladast för var fokuset på ryggverksamhet. Han kommenterade dressyrekipagen som att de ”åkte inlines” på sina hästar, att benen rörde sig men ryggarna var stilla. Det tror jag många faller på, man tränar och tränar men får inte med sig ryggen. Tror själv inte det är så bra att sitta ner i en rygg som slutat röra på sig.

Många hästar kan jag tänka då jag behandlar att -den här kan omöjligt gå så höga klasser med den här spänningen i sin rygg, vilket oftast stämmer. Man kan komma rätt långt i klasserna utan att ha den rätta kvalitén på ryggverksamheten, men till slut tar det stopp. Ofta i byten och piruetter. För att behålla ren takt måste ryggen vara med och mjuk, utan ren takt visar det sig i bytena eller i den riktigt samlade galoppen som blir jämfota eller passtaktig. En häst med låst rygg söker inte handen rent, den släpper ofta kontakten och är svår att reglera fram och ner, om den inte ligger på och försvinner framåt vid eftergift. Den här kvällen kom ingen undan!

En sak han kommenterade är att nio misslyckanden är mycket mer än ett lyckat försök. Man hör ofta folk säga ”nu ska vi nöta och öva” och menas på att det svåra ska tragglas stenhårt tills det släpper. Men oftast funkar det bättre att backa och se till att lösgjordheten och grunderna sitter för att sedan prova igen efter en tid, då slipper man träna på att misslyckas och då nöta in frustration och spänning i sin häst och i sitt eget system. Mycket ofta är en ”svaghet” egentligen en spänning. Och att misslyckas bygger mer spänning. Eller så får man till någon nästan bra och skjuter problemet framför sig till nästan fas.

Markne använde öppnan som en väg att hitta ryggverksamheten och takten, bromsen och kontakten. Jag älskar öppnan! Inte bara som övning längre fram i utbildningen längs långa linjer i frisk trav. Utan under hela hästens utbildning, som några steg här och där för att forma, hitta bärighet och kontakt med utsidan. Det går inte att rida en bra öppna hängandes i innertygeln. Den mjukar upp, skapar balans och avslöjar hur vi har det med kontakten, takten och lydnaden! Många rider faktiskt som han beskrev det, -som att man drog en liten vagn bakom. Bakdelen kan flyttas lite när som helst för att hitta balans, aktivera magen och diagonalen inner bak-ytter bog kopplas ihop.

Men det som gjorde mig nästan gladast var att det ekipage jag behandlat tidigare och strax innan clinicen, både hästen och ryttaren, nästan inte fick någon kritik om sin längning, form och lösgjordhet. Utan fick kommentaren, bra där, du har en mjuk häst! Fortsätt så! Det var så roligt för att det kändes så i hästen ståendes i sitt stall, att nu känns det loss. Jag tror att den har sin rörlighet i rygg och bakben nu. Och att då få en bekräftelse genom att se hästen röra sig och höra en sån erfaren tränare kommentera var riktigt roligt. 😀

Härligt att få en sån inspirationskväll, så bra för alla oss som var där, att påminnas om vad som är viktigt. Mindre stress om huvudets placering, ärlighet mot sig själv och sin häst, noggrant arbete med grunder och en känsla för hästen och hur den upplever ridningen och oss.

/Märta

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s