Träning

I kväll ska min sambo Johan visa lite övningar och prata träning på gymmet Skrotverkstan i Långviksmon. Han har varit thaiboxare och fotbollsspelare på elitnivå och har alltid tränat hårt. Jag lär mig massor av att diskutera hälsa och fysiska problem med honom.

Som terapeut känner jag att mitt jobb är en av tre delar i en helhet. En stor del av välmåendet är vad vi äter. En annan del är vad vi använder kroppen till och på vilket sätt, och mitt jobb är att hjälpa till då problem uppstått som hindrar oss från rörelse.

Jag tror inte vi kan fuska oss förbi någon av de andra två bitarna och bara gå och bli ”fixade” hos en terapeut. Men då de fungerar och med lite tur i livet så behövs inte jag alls. Det är ju det bästa!

Äter vi saker som belastar kroppen mer än det stärker, eller mycket av det som triggar inflammation, som skapar överskott och slaggprodukter eller äter för lite/fel så kroppen saknar det bränsle den kräver då mår vi inte bra och resurserna sinar.

Där kan en lyckad behandling släppa på smärta och spänning tillfälligt men obehaget kommer förmodligen tillbaka inom någon vecka bara.

Det är tydligt på hästar som inte har en balanserad foderstat efter vad de gör och vilken näringsstatus den har i kroppen. De som får i sig ett överskott av stärkelse som jäser i tarmen kommer snabbt bli stela, stumma och kanske för stressade för att ta till sig träning väl. Vissa reagerar kraftigt på socker och får inflammationer som bara letar efter någonstans att få fäste och skapar smärta i leder och muskler. De som ligger på ett underskott av viktiga aminosyror kan tränas oerhört väl och noga uttänkt men det finns inte nog med byggstenar för att öka muskelvolym och styrka.

Det finns de som äter mycket genomtänkt och köper tillskott som är bra men saknar rörelse. Jag tror inte behandlingar har full effekt om vi inte ”tar kontakt” med våra muskelfibrer och med andning och syre pumpar näring och energi igenom varje fiber regelbundet.

Det är jätteintressant att träna med någon som har en bred variation av övningar och tekniker och faktiskt gör det roligt att utmana kroppen. Jag tror att det bästa sättet att komma ur kronisk smärta är att hjälpa kroppen med rätt näring, den hjälp i form av behandling som behövs för att komma ur gamla mönster men sedan träning för att stärka och mjuka upp kroppen!

Både vårt psyke och vår kropp mår bäst av att vara stark och användas. Stress minskas dramatiskt av rörelse. 30 minuters pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan ska kunna ersätta ångestdämpande och antidepressiva mediciner då det får vårt ”välmåendecentra” att växa och vår överlevnadsmekanism som skapar oro och misstro att krympa. Vi kan långt mycket mer än vi tror. Men gamla trauman och överansträngning eller avsaknad av viktiga ämnen kan få vår kropp att låsa sig. Då kan vi inte få tillgång till den rätta styrkan i oss och rörelse gör för ont. Men jag tror styrkan och rörelseglädjen finns där för de flesta av oss om vi får de här bitarna i balans!

Hälsningar Märta /massören

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s