Att omskola en travhäst

Vi har fått hem en ny medlem av djurfamiljen och hon passar in helt perfekt! Det är ett femårigt kallblodssto och tydligt hade visat att hon inte hade anlag för att springa riktigt fort. Hon gjorde helt klart den hon kunde, men det räckte bara till kvaltider.

Jag tror att fart ligger i talang och gener. Styrka och uthållighet kan vi arbeta upp men teknik och den där naturliga farten ligger mycket i generna. Min gamla kallblodstravare var med i en studie på Umeå universitet där jag fick ange skritt, trav, galoppkvalité, bärighet och hur mkt han tjänat som travhäst. Resultaten av en tagelanalys visade att genetiken stämde in på de faktiska resultaten. Han var av den (bästa) genetiska typ som i regel springer fort, har teknik och takt.

Nu har han tyvärr en rygg som är sju mil lång och är överrörlig, så han har ändå svårt för att bära sig utan min hjälp och noggrann utbildning. Han är superrolig då allt stämmer och har ett enormt flow och schwung, men kräver en hel del av sin ryttare.

Den här nya hästen -Jenta, verkar ha sämre teknik och driv i travträningen, men har en naturlig stabilitet och känns som att hon kommer vara en mindre komplicerad ridhäst. Hon är både mindre ifrågasättande och väldigt orädd. Hon bara är och trivs i allt vi gjort hittills.

Jag red första passet på ridbanan igår och hon är väldigt oliksidig. Det tycker jag de flesta travhästar är. I en vagn har man ju inte alls samma verktyg för att rakrikta och hålla efter nervsystemet och muskulaturen som ju från grunden ofta är skev i motorik och styrka. Ena bak tar gärna mer påskjut och det andra mer vikt under kroppen.

Jenta är rejält vänsterställd. I vänster varv spårar hon perfekt och kan lätt gå undan i svag öppna. Vänder jag över i höger varv är det lite som att gå in i en vägg. Hon faller direkt inåt med utspänd högersida och vill stanna. Eller stretar iväg utåt vänsterställd.

Men hon har arbetsmoral och gillar beröm, så på bara ett kort pass hade poletten trillat ner och hon började få ihop det. På slutet gick hon undan fint för höger skänkel, inte lika otvunget som i vä varv, men ändå helt utan att trycka magen emot innerskänkeln och kliva innanför med höger bak.

Sånt här går oerhört mycket lättare att komma igenom om man går igenom ryggen med lite fysioterapi. Innan nästa pass ska hon få en behandling av ländryggen!

Jag blir lite lätt rastlös då jag känner hur långt det är för en sån grön häst att komma dit tjugoåriga Lasse är och det går att sitta och leka med övningar, men hon visar helt klart talang som ridhäst!

#wildjenta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s